Australian kelpie

Australian kelpie är en medelstor hundras som härstammar från olika typer av fårhundar, som engelsmän och skottar importerade till Australien under 1800-talets första hälft. Av dessa vallhundar formades en typ av hund som kom att bli en oersättlig hjälpreda för fårfarmarna.

Australian kelpie är idag en mycket mångsidig hundras som har visat framtassarna världen över i en mängd olika områden. Förutom möjligheterna att ställa ut hundrasen och använda den som vallhund, har Australian kelpie visat sig framgångsrik i en rad olika hundsporter samt som tjänstehund. Det är detta som gör Australian kelpie så fantastisk enligt mig!

Jag får relativt ofta frågor om hundrasen i sin helhet. Många frågar även om jag rekommendera kullar och hjälpa till att hitta en passande valp. Detta är relativt tidskrävande och något jag inte längre gör för personer som jag inte känner mycket väl. Därför har jag samlat lite allmänna punkter att med, för dig som letar efter en Australian kelpie.

Matnyttiga sidor

Råd till dig som letar efter kelpie

Ta reda på information

Att Australian kelpie är brukshund och har ett ursprung som vallhund är enkelt att ta reda på. Ta även reda på vad Australian kelpie är mer, både vad gällande arbetsförmåga och mentalitet.

Uppfödare inom Australian kelpie strävar alla mot att föda upp friska, mentalt stabila och arbetsamma hundar. Men deras avelsarbete skiljer sig åt beroende på vad de vill bevara eller främja inom hundrasen. En del uppfödare fokuserar på att bevara Australian kelpie som vallhund. En del andra uppfödare vill främja hundrasen som tävlings- och tjänstehund. Kelpies från olika uppfödare, eller som en del kallar för linjer, kan därför skilja sig åt i mentaliteten som i typ av arbetsegenskaper.

Fundera på vad du vill göra med din Australian kelpie och i så fall vilken typ av Australian kelpie du vill ha.

Fråga andra om deras erfarenheter

Det är alltid bra att fråga uppfödare och kelpieägare om deras erfarenheter om hundarna, detta för att du ska bilda en bredare uppfattning om hundrasen. Tänk på att du kommer få höra olika upplevelser, uppfattningar och erfarenheter kring kanske samma hundar, linjer eller uppfödare.

Fråga även personer som har olika lång erfarenhet av hundrasen. De som har haft Australien kelpie i många år vet troligen andra saker än de som bara har kelpien ett par år.

Läs på Svenska Kelpieklubben

Det finns gott om information att ta del av på Svenska Kelpieklubbens webbsida. Lusläs gärna HELA webbsidan. Då får du mer på fötterna om vad du ska kolla efter och vilka frågor du kan ställa till uppfödare eller kelpieägare.

SKK's Avelsdata & Hunddata

Lär dig hur du läser ut olika resultat från hundarna på Svenska Kennelklubbens olika databaser. Främst då resultat från mentalbeskrivningar (MH). Även om inte heller resultat säger allt, är det en fingervisning för dig om hundarna från olika linjer.

Fråga om det finns filmer på hundarnas MH och MT. Att se filmer från dessa beskrivninar/tester kan dig lite mer bild av resultaten och av hunden såklart.

Sociala medier

Det är alltid trevligt att följa hundar och dess ägare på sociala medier för att få se större bredd av hundrasen och även få inspiration till kanske hundar, linjer eller uppfödare som du inte sett innan.

Men tro inte på allt du ser på sociala medier. Kom ihåg att det du ser är inte alltid är hela bilden. Därför - ta reda på mer enligt de punkter som tas upp här.

Lita på din egen magskänsla

Du kommer aldrig att hitta valpen med de perfekta linjerna. Det finns alltid något att anmärka på hos alla, verkligen alla!

Fundera på vad som är viktigt för dig och vad du vill prioritera när du letar valp. Men ha alltid med dig att det alltid finns något som inte är perfekt. Därför lita på din magkänsla - känns denna kull/kombination/valp rädd för just dig?

Träffa hundarna!

Sist men inte minst - det allra bästa är att träffa hundarna i verkligheten. Då får du en uppfattning om dem efter dina egna referensramar. Träffa gärna kelpies på utställningar, tävlingar och olika samordnande träningar. Du får förhoppningsvis se hundar från olika uppfödare och på så sätt hitta vad för typ av kelpie du tycker om och letar efter.

Hittar du en uppfödare du gillar eller en kombination som verkar lovande för dig, träffa föräldradjuren samt även kullsyskon till dem för få mer bild av dessa hundar.

Lycka till!

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021