Avel

Mina hundar som går i avel och fått avkommor

En kelpie som är för mig frisk, mentalt stabil med trevlig arbetslust och sund exteriör och kan bidra till rasens framtid, ser jag gärna gå i avel.

"Australian kelpie är en utomordentligt uppmärksam, pigg och i hög grad intelligent hund med ett milt, följsamt lynne och en nästan outtömlig energi och en påfallande lojalitet och plikttrogenhet."

Dessa typiska egenskaper för rasen önskas att bevaras. Jag själv vill gärna främja rasens följsamhet till föraren och den framgångsrika arbetskapacitet som är så typiskt för vår svenskavlade Australian kelpie.

  • Mina hanar lånas ut till avel först när de har fyllt 3 år, genomfört MH och MT samt blivit hälsotestade. Jag lånar ut mina hanar för avel till max 3 tikar i Sverige.

  • Tilltänkt kombination ska vara med låg inavelsgrad och bör inte överstiga 1.0% enligt SKK's inavelsberäkning på 5 generationer.

  • Har tiken ingen valpkull sedan tidigare, ska parning ske naturligt och utan någon mänsklig inblandning förutom närvaro av ägare/uppfödare vid hängning.

  • Jag önskar att svenska avkommor efter mina hanar utvärderas hälsomässigt och mentalt (HD-röntgen och MH) samt att avkommorna kommer ut till aktiva hem med god kännedom eller erfarenhet om vad det innebär att leva med en Australian kelpie.

  • Glenn är för närvarande inte tillgänglig i avel. Hans avkommor ska först utvärderas vad gällande hälsa och mentalitet. 

Mina hundar med avkommor efter sig:

KORAD, SPH II, SPH III, LPII, RLD N, RLD F

Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Miriwinni Uluru

Rekommendation

Svenska Kelpieklubben rekommenderar att hanar eller tikar bör användas med måtta med hänsyn till hundrasens lilla avelspopulation.

Ingen Australian kelpie bör få mer än ca 35 avkommor i Sverige. Idealt är att kelpies får omkring 14-16 avkommor under sin livstid. Svenska Kelpieklubben rekommenderar även att ingen Australian kelpie bör få mer än ca 70 barnbarn i Sverige.

Statistik avkommor

Skovfarmen's Brown Nooroo Noname


Antal kullar

3 st

Antal valpar

18 st: 12 hanar & 6 tikar 

Höfter

8 av 18 röntgade: x A4 x B

Armbågar

8 av 18 röntgade: x ua

MH

11 av 18 genomförda: 11 x känd mental status

Övrigt

- En avkomma avliden p.g.a. olycka innan ett års ålder.
- En avkomma med kroksvans.
- En avkomma är kryptorchid.


Miriwinni Uluru


Antal kullar

1 st

Antal valpar

8 st: 7 hanar & 1 tik

Höfter

1 av 8 röntgade: 1 x A

Armbågar

1 av 8 röntgade: 1 x ua

MH

2 av 8 genomförda: 2 x känd mental status

Övrigt

- En avkomma är kryptorchid.


↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021