ALDE

Skovfarmen's Brown Waldemar King

Alde är son till Glenn och kommer precis som sin pappa från Skovfarmen's kennel i Danmark. En dröm som äntligen blev verklighet - att en dag ha en valp från sin egen hund. Alde kom till Sverige när han var 16 veckor gammal. Han var då en trygg och cool valp. Alde är fortfarande lika trygg och cool nu i vuxen ålder. 

Alde och vardagen

Alde är en cool kelpiehane med mycket lite stress i sig, vilket gör att omgivningen uppfattar honom som relativt lugn och sansad. Han har ett milt och följsamt lynne med en lagom självständighet.

Jag upplever Alde balanserad i sitt förhållande till människor. Han hälsar gärna, men kastar sig inte över folk. Han tycker om fysisk närhet och vill gärna att alla ska kela med honom. Alde kommer överrens med de hundar han får fördjupad kontakt med och har relativt tydligt hundspråk. Det är oftast han som styr lekerna.

Det man ska känna till är att har Alde ett visst resursförsvar kring mig, bilburen och mat i trängda situationer. Det är inget problem i vardagen för mig, men bra att känna till.

Allmänt

Namn:
SPHI
Skovfarmen's Brown Waldemar King

Efter:
KORAD, SE UCH, SPH II, SPH III, LPII, RLD N, RLD F
Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Undan:
DKV21, DKCH
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: SE12642/2021

Ursprungsland: Danmark

Hälsa & sånt

Född: 30 september 2020
Färg: 
Chokladbrun
Kön: 
Hane

Mankhöjd: ~ 52 cm
Vikt: ~ 19 kg

Tänder: Fulltandand, normalt bett
Testikelstatus: Normal

Höfter: HD grad A
Armbågar: ED ua (0)

Rygg: Röntgad, ua
Knän: Patella, ua (ej inskickat till SKK)

Alde och träning

Alde tränas i lydnad och bruks. Han visar flera fördelaktiga egenskaper både på lydnadsplan som i spåren. Alde har hög motivation för det han gör. Jag upplever honom ganska allvarig i träningen och han vill göra rätt samtidigt som han är relativt mjuk. Alde förutser beteenden vilket gör att han kan upplevas lite envis när jag gör något annorlunda mot vad jag brukar göra. Därför lägger jag extra vikt på variera träningen.

Alde trivs bäst att träna hos mig och kan fokusera länge på övningarna utan att störas av omgivningen. Han är enkel att belöna med både godis och lek. Hans leklust är verkligen härlig och han kampar gärna med allt möjligt bara han får leka tillsammans med mig eller någon annan kul människa. Alde har inget större ägandebehov, utan kommer oftast tillbaka med leksaker för att fortsätta leken. Han griper oftast med hela munnen och kampar med ett visst omtag.

Alde har träffat får vid ett par tillfällen och han har stort intresse för fåren. Enligt de kunniga visar han en del fina egenskaper som önskas av en vallhund.

Uppletande
Spår
NHAT

Tävlingsmeriter

Alde tränas och tävlas främst i bruks (spår) och lydnad. Han tränas även i nose work och har vid ett par tillfällen fått träffat får.

 • Mentalitet:

  - Genomfört MH: Känd mental status

 • Bruks:

  - Uppflyttad till högre klass spår
  - Godkänd lägre klass spår, SPHI

 • Lydnad:

  - Uppflyttad till lydnadsklass 1

 • Vallning:

  - Godkänt NHAT med excellent

 • Utställning:

  - Excellent i bruksklass
  - BIM-junior SVEKK-special, 2021
  - BIS-4 Puppy 4-6 month (online dog show)

Alde och mentaliteten

Alde genomförde mentalbeskrivning (MH) när han var 12 månader och 2 dagar gammal. Aldes MH filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se Aldes MH på film, vänligen kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Alde kommer att genomföra MT hösten 2022.

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021