Skovfarmen's Brown Waldemar King

ALDE

Alde är son till Glenn och kommer precis som sin pappa från Skovfarmen's kennel i Danmark. En gammal dröm som blev verklighet - att en dag ha en valp efter min egen hane. Alde kom till Sverige när han var 16 veckor gammal. Han var då en trygg och cool valp. Alde är fortfarande lika trygg och cool nu i vuxen ålder.

Alde är en stor hane på 52 cm och av en något lättare typ. Exteriört tilltalas jag av typen, men för utställning behöver Alde utvecklas och få mer av den typiska könsprägel som önskas hos hundrasen. Han är dock ännu ung och en kelpiehane brukar vara klar i kroppen omkring 3-4 år.

Hans stamtavla är en kombination av svenska, australiaska och europeiska hundar. Alde själv är verkligen en blandning av sina föräldrar. Han har Glenns arbetande egenskaper och härliga leklust, samtidigt som Alde har Minis milda, mjuka och föjlsamma lynne. 

Alde och vardagen

Alde är en balanserad kelpiehane med nästan ingen stress i sig, vilket gör honom enkel att leva med i vardagen. Han har ett milt och följsamt lynne med en lagom portion av självständighet.

Jag upplever att Alde ganska neutral i sitt förhållande till människor. Han hälsar gärna, men kastar sig inte över folket. Han tycker om fysisk närhet och vill gärna bli klappad. Alde kommer bra överrens med de flesta hundar. Han har ett relativt tydligt hundspråk och leker gärna.

Alde har ett visst resursförsvar vid mig, bilburen och mat i trängda situationer. Han morrar mycket tydligt och vill att andra hundar ska öka avståndet. Det är väldigt sällan det blir något mer än just hans tydliga morrande. Detta är inget problem i vardagen för mig, men bra att känna till.

Allmänt

Namn:
SPHI
Skovfarmen's Brown Waldemar King

Efter:
KORAD, SE UCH, SPH II, SPH III, LPII, RLD N, RLD F
Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Undan:
DKV21, DKCH
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: SE12642/2021

Ursprungsland: Danmark

Hälsa & sånt

Född: 30 september 2020
Färg: 
Chokladbrun
Kön: 
Hane

Mankhöjd: ~ 52 cm
Vikt: ~ 19 kg

Tänder: Fulltandand, normalt bett
Testikelstatus: Normal

Höfter: HD grad A
Armbågar: ED ua (0)

Rygg: Röntgad, ua
Knän: Patella, ua (ej inskickat till SKK)

Avel: För ung

Alde och träning

Alde tränas i lydnad, bruks och nose work. Han visar flera fördelaktiga egenskaper både på lydnadsplan som i spåren samt i sökarbetet. Arbetsmoralen är stark och han vill gärna göra rätt.

I spår, uppletande och nose work upplever jag Alde som mycket skicklig med sin nos och han arbetar självständigt. Han är inte lika hårt grundad i spårträningen som Glenn är, men ändå håller Alde sig i spårkärnan och spårar med låg nos. Han är precis som sin far väldigt snabb i spåret, men även noggrann.

I uppletandet har Alde ett naturligt föremålsintresse och tar i regel de flesta föremål, egna som andras. I nose work som han har ännu ganska lite träning är han noggrann och låter nosen arbeta före benen.

Alde är lyhörd och jag upplever honom mjuk i lydnadsträningen. Han är inte försiktig men inte heller intensiv, utan lagom i allt han gör. Alde förutser beteendenmönster och kan ibland låsa sig i vissa beteenden, framförallt i lydnadsträningen. Därför lägger jag extra vikt att variera övningarna för honom. Alde trivs bäst när han kan och förstår vad som förväntas av honom. 

Han är enkel att belöna med både mat och lek. Hans leklust är verkligen härlig och han kampar gärna med det mesta, bara han får leka tillsammans med mig eller någon annan kul människa. Alde har inget större ägandebehov, utan kommer oftast tillbaka med leksaker för att fortsätta leken. Han griper ofta med främre delen av munnen och kampar med något omtag.

Alde har träffat får vid ett par tillfällen och han har ett visst intresse för dem. Enligt de kunniga visar han en del trevliga egenskaper som önskas hos en vallande Australian kelpie. Jag har i dagsläget inget intresse för vallningen och kommer inte utveckla hans egenskaper inom detta.

Alde är en riktigt kul träningskompis som i det stora hela är relativt enkel i inlärningen. Han behöver emellanåt tid på sig att få utvecklas. När jag ger honom tiden ser jag att det blir riktigt bra. Alde är fortfarande ung, men jag tror att han kommer bli väldigt stabil och jag kommer kunna lita på honom fullt ut i både träning som tävling.

Uppletande
Spår
NHAT

Tävlingsmeriter

Alde tränas och tävlas främst i bruks (spår) och lydnad. Han tränas även i nose work och har vid ett par tillfällen fått träffat får.

 • Mentalitet:

  - GK mentaltest (MT2007): 383 poäng
  - Genomförd MH: Känd mental status

 • Bruks:

  - Uppflyttad till högre klass spår
  - Godkänd lägre klass spår, SPHI

 • Lydnad:

  - 2:a pris lydnadsklass 1

 • Vallning:

  - NHAT, excellent

 • Utställning:

  - Excellent i bruksklass
  - BIM-junior Kelpiespecialen 2021
  - BIS-4 Puppy 4-6 month (online dog show)

Alde och mentaliteten

Alde genomförde mentalbeskrivning (MH) när han var 1 år och 2 dagar gammal. Han visade sig vara en nyfiken kepie som hälsar på främlingar och gärna både jakar och leker. Han visade inga som helst tecken på aggressivitet i de moment som egenskapen prövades.

Mentaltestat genomförde Alde när han var 2 år och 2 dagar gammal. Låg ålder för MT, men det löste han med ett godkänt resultat på 383 poäng. Precis som på MH visade Alde att han är socialt trygg, men kanske inte så värst intresserad att fördjupa någon mer kontakt. Han leker gärna och har direkt gripande och god leklust. I sin helhet är Alde trygg och relativt nyfiken. Det är inte mycket som triggar honom vilket ger nerdrag på en del egenskaper under testet. 

Aldes MH och MT filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se Aldes MH och MT på film, vänligen kontakta mig.

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021