Mini

Namnet uttalas Minnie

Mini kom till mig när hon var över 5 år gammal. Mini är född i Holland och har levt sina första år på en kennel i Holland och sedan ett par år i Danmark. Hennes tidigare livshistoria vet jag ganska lite om. Därför är det omöjligt för mig att säga om hennes tidigare erfarenheter och hur hon var som yngre. Jag vet bara att hon inte har fått den form av uppväxt som normalt är för hundar hos aktiva hundförare, med allt vad det innebär.

Hennes stamtavla skvallrar om mestadels australiska linjer med en touch av både danska och svenska linjer på sin mammas sida. Jag har träffat Minis föräldrar tio år tidigare, innan Minis och mina vägar korsades. Båda föräldrarna träffade jag på World Dog Show sommaren 2010 i Danmark.

Mini är en mycket vacker och rar tik av en mindre och klassisk modell av Australian kelpie. Hon är okomplicerad i vardagen och väldigt enkel att ta med överallt. Dock är hon en mattjuv utan dess like och kan öppna både kökslådor som fodertunnor, vilket jag har fått lära mig den hårda vägen genom att allt som kan ätas måste plockas undan.

Mini har som sagt ett stort intresse för mat, vilket gör henne lättmotiverad i träning. Hon tycker om att få göra saker och är väldigt glad för all typ av träning. Hennes svans viftar med stor intensitet, vilket gör mig verkligen glad när jag tränar henne. Hon är en fena med sin nos och har visat sig duktig på både nose work och spår. Mini är mer en hund som söker än spårar, vilket har gjort att jag fått lägga lite mer fokus på spårarbetet. Jag upplever henne relativit mjuk och tränar Mini efter hennes milda sinne. När saker blir för svårt för henne stannar hon upp och ber om min hjälp.

Mini hade inget intresse för att leka eller kampa med leksaker när hon kom. Jag har uppmuntrat till lek och jobbat mycket på att tända henne i detta. En svår uppgift har det visat sig. Mini kan springa efter leksaker som innehåller mat. Hon tycker dock bättre om sociala belöningar såsom att bli klappad och busa med mig. Hade hon haft en annan form av uppväxt kanske hon hade haft mer föremåls- och lekintresse. Men det är inget som man någonsin kommer få svar på. De valpar hon har efter sig har visat på fint intresse för föremål, jakt- och kamplekar.

Mini är social och trivs otroligt bra att mingla runt bland människor, speciellt barn. När det kommer till miljö och omgivning är hon oberörd och reagerar sällan på oväntande händelser.

Mini är mycket vänlig mot andra hundar. Hon är dock sällan intresserad av kontakt utan väljer sparsamt ut vilka hon kan tänka sig leka med, hanar som tikar. Hon är mycket tydlig i språket och visar hur hon vill ha det. Hundar som är för framfusiga är hon tydlig med att de ska lugna sig, utan att vara hård på dem.

Mini löper var 8:e månad och går i löp cirka 21 dagar varav 5 dagar visar hon tydligt att hon är i höglöp. Mini har parats vid två tillfällen, på 16:e och 17:e dygnet som första parningsdag. Hon har visat sig vara mycket enkel att para.

Mini ägs av Brigitta Golde, Skovfarmen's kennel i Danmark. Mini bor hos mig för att meriteras inom lydnad, bruks och utställning.

Fakta

Allmänt

Namn:
DKCH, DKV21
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: DK17060/2018

Född: 2 juli 2015
Färg: Röd
Kön:
 Tik

Mankhöjd: 42 cm
Vikt: ~ 13 kg

Föräldrar

Efter:
NL UCH
Wingdari Uluru Icon

Undan:
NL UCH, NL W-10-11, EW-11, NL JW-10
Abby

Hälsa

Tänder: Fulltandand, normalt bett

Höfter: HD grad A
Armbågar:
ED ua (0)

Hjärta: Ultraljud ua, 2020
Ögon: Fri, 2018

Avel

Mini har totalt 8 avkommor och 1 kull. Kullen är född 2020.

 • 1 kull hos Skovfarmen's 🇩🇰

Mini planeras att få en kull under 2022.

DNA-färgprofil

Mini har en DNA-färgprofil som säger vilka färggener hon bär. 

 • Mini bär dubbelt anlag för tantecken (At/At)*
 • Mini bär dubbelt anlag för KB-genen (KB/KB)*
 • Mini bär inga anlag för dilute (D/D)
 • Mini bär inga anlag för cream (E/E)
 • Mini bär ett anlag för melanistisk mask (n/EM)

*Mini har dubbelt anlag för At-genen. Hon är med andra ord tantecknad. Men eftersom hon även har dubbelt anlag av KB-genen syns inte dessa tecken. Mini kan därför inte lämna avkommor med tantecken.

Tävlingsmeriter

Mini har tidigare tävlat lite i rallylydnad och ställts ut i Danmark. Med mig tränas och tävlas Mini första hand i lydnad och spår, men vi hittar på en del annat också.

 • Mentalitet:

  - Känd mental status, 2021

 • Bruks:

  - Godkänd appell klass spår

 • Lydnad:

  - Uppflyttad till lydnadsklass 1

 • Utställning:

  - Dansk Utställningschampion, DKCH
  - Dansk Vinnare 2021, DKV21
  - GK exteriörbeskrivning
  - Flera BIM
  - BIS-4 bland BIM (DK)
  - 3:e BT, Kelpiespecialen 2022

 • Rallylydnad:

  - Nybörjarklass: 87p - 87p

Mentalitet

Mini genomförde mentalbeskrivning (MH) när hon var 5 år och nästan 11 månader gammal. En väldigt hög ålder för att genomföra MH.

Trots åldern visade hon flera fina egenskaper, vilket lite överraskde oss som såg henne. Det är ganska ovanligt att se en hund med hennes bakgrund visa så stor nyfikehet som hon gjorde. Mini visade även att hon är social, har inga rädslor och bra avreaktioner. Hon visade även att leka är inget som alls intresserar henne.

Minis MH är filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se hennes MH på film, vänligen kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021