Alde

Alde är son till Glenn och kommer precis som sin pappa från Skovfarmen's kennel i Danmark. En dröm som äntligen blev verklighet - att en dag ha en valp från sin egen hund. 

Alde kom till Sverige när han var 16 veckor gammal. Han var då en trygg och cool valp. Alde är fortfarande lika trygg och cool nu i vuxen ålder. Han har ingen stress i sig, vilket gör att omgivningen uppfattar honom som ganska lugn och sansad. Han har ett milt och följsamt lynne med en lagom självständighet. Alde har ett litet resursförsvar kring mig, bilburen och mat i trängda situationer. Det är inget problem i vardagen, men bra att känna till.

Jag upplever Alde balanserad i sitt förhållande till människor. Han hälsar gärna, men kastar sig inte över folk. Han tycker om fysisk närhet och vill gärna att alla ska kela med honom. Alde kommer överrrens med de hundar han får fördjupad kontakt med, och har relativt tydligt hundspråk. Det är oftast han som styr lekerna.

Alde tränas i lydnad och bruks. Han visar flera fördelaktiga egenskaper både på lydnadsplan som i spåren. Alde har hög motivation för det han gör. Jag upplever honom ganska allvarig i träningen och han vill göra rätt samtidigt som han är mjuk. Han blir dock inte låg när det blir svårt utan försöker igen. Alde förutser beteenden vilket gör att han kan upplevas lite envis när jag gör något annorlunda mot vad jag brukar eller gör något som han tycker är tråkigt. Ett exempel på detta är när träningen är slut och Alde vet att han ska in i bilen eller bli kopplad, då vill han inte följa med utan vill träna mer.

Alde trivs bäst att träna hos mig och kan fokusera länge på övningarna utan att störas av omgivningen. Han är enkel att belöna med både godis och lek. Hans leklust är verkligen härlig och han kampar gärna med allt möjligt bara han får leka tillsammans med mig eller någon annan kul människa. Alde har inget direkt ägandebehov, utan kommer oftast tillbaka med leksaker för att fortsätta leken. Han griper oftast med hela munnen och kampar med ett litet omtag ibland.

Alde har träffat får vid ett par tillfällen och han har stort intresse för fåren. Enligt de kunniga visar han flera fina egenskaper som önskas av en vallhund.

Aldes namn

Namnen Alde och Waldemar är inspirerade från böckerna om Arn, en trilogi skriven av Jan Gullou. Trilogin handlar om pojken Arn som växer upp i Norden i mitten av 1100-talet. Han kom att bli Tempelriddare och sedan kungens marsk i dåtidens Sverige. Waldemar var på den tiden en dansk och framgångsrik kung som även funnits i verkligheten. Alde är namnet på en av karaktären i boken. Dessutom är Alde en del av namnet wALDEmar.

Fakta

Allmänt

Namn:
SPHI
Skovfarmen's Brown Waldemar King

Hundras: Australian kelpie
Regnr: SE12642/2021

Född: 30 september 2020
Färg: Chokladbrun
Kön:
Hane

Mankhöjd: 52 cm
Vikt: 19 kg

Föräldrar

Efter:
KORAD, SPH II, SPH III, LPII, RLD N, RLD F
Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Undan:
DKV21, DKCH
Miriwinni Uluru

Hälsa

Tänder: Fulltandand, normalt bett
Testikelstatus: Normal

Höfter: HD grad A
Armbågar: 
ED ua (0)
Knän: Patella, ua (ej inskickat till SKK)

Rygg: Röntgad, ua

Avel

Alde har inga avkommor efter sig då han är ännu för ung för att gå i avel.

Tävlingsmeriter

Alde tränas och tävlas främst i bruksgrenen spår och lydnad. Han tränas även i nose work

 • Mentalitet:

  - Känd mental status, 2021

 • Bruks:

  - Uppflyttad till högre klass spår
  - Godkänd lägre klass spår, SPHI

 • Lydnad:

  - Uppflyttad till lydnadsklass 1

 • Utställning:

  - EXC juniorklass
  - BIM-junior SVEKK-special, 2021
  - BIS-4 Puppy 4-6 month (online dog show)

Mentalitet

Alde genomförde mentalbeskrivning (MH) när han var 12 månader och 2 dagar gammal. 

Aldes MH filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se Aldes MH på film, vänligen kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021