Skovfarmen's Brown Waldemar King

ALDE

Alde är son till Glenn och kommer precis som sin pappa från Skovfarmen's kennel i Danmark. En gammal dröm blev verklighet, att en dag ha en valp efter sin egen hane. Alde kom till Sverige när han var 16 veckor gammal. Han var då en trygg och cool valp. Alde är fortfarande lika trygg och cool nu i vuxen ålder.

Alde är en stor hane på 52 cm av en något lättare typ. Exteriört tilltalas jag mycket av hans typ, men för utställning behöver han utvecklas och få mer av den typiska könsprägel som önskas hos hundrasen. Han är dock ännu ung och en kelpiehane brukar vara klar i kroppen omkring 3-4 år.

Hans stamtavla är en kombination av svenska, australiaska och europeiska hundar. Alde själv är verkligen en blandning av sina föräldrar. Han har Glenns arbetande egenskaper och härliga leklust, samtidigt som Alde har Minis milda, mjuka och föjlsamma lynne. Jag brukar säga att Alde är som Glenn, men sockrad med vanilj.

Alde och vardagen

Alde är en balanserad kelpiehane med väldigt lite stress i sig, vilket gör honom enkel att leva med i vardagen. Han har ett milt och följsamt lynne med en lagom portion av självständighet.

Jag upplever att Alde ganska neutral i sitt förhållande till människor. Han hälsar gärna, men kastar sig inte över människor. Han tycker mycket om fysisk närhet och vill gärna bli kliad. Alde kommer bra överrens med de flesta hundar. Han har ett relativt tydligt hundspråk och leker gärna.

Alde har ett resursförsvar vid mig, bilburen och mat i trängda situationer. Han morrar tydligt och ibland markerar han när andra hundar kommer för nära. Det är inget problem i vardagen för mig, men bra att känna till.

Allmänt

Namn:
SPHI
Skovfarmen's Brown Waldemar King

Efter:
KORAD, SE UCH, SPH II, SPH III, LPII, RLD N, RLD F
Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Undan:
DKV21, DKCH
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: SE12642/2021

Ursprungsland: Danmark

Hälsa & sånt

Född: 30 september 2020
Färg: 
Chokladbrun
Kön: 
Hane

Mankhöjd: ~ 52 cm
Vikt: ~ 19 kg

Tänder: Fulltandand, normalt bett
Testikelstatus: Normal

Höfter: HD grad A
Armbågar: ED ua (0)

Rygg: Röntgad, ua
Knän: Patella, ua (ej inskickat till SKK)

Avel: För ung

Alde och träning

Alde tränas i lydnad och bruks. Han visar flera fördelaktiga egenskaper både på lydnadsplan som i spåren. Alde har mycket hög motivation för det han gör. Jag upplever att han har stor arbetsmoral och han vill göra rätt.

Han är lyhörd och jag upplever honom som relativt mjuk i träningen. Han är inte försiktig men inte heller intensiv, utan lagom i allt han gör. Alde förutser beteendenmönster och kan ibland låsa sig i vissa beteenden, framförallt i lydnadsträningen. Därför lägger jag extra vikt att variera övningarna för honom.

Alde trivs bäst att träna nära mig och kan fokusera länge på övningarna utan att störas av omgivningen. Han är enkel att belöna med både godis och lek. Hans leklust är verkligen härlig och han kampar gärna med det mesta, bara han får leka tillsammans med mig eller någon annan kul människa.

Alde har inget större ägandebehov, utan kommer oftast tillbaka med leksaker för att fortsätta leken. Han griper ofta med främre delen av munnen och kampar med en del omtag.

Alde har träffat får vid ett par tillfällen och han har  intresse för fåren. Enligt de kunniga visar han en del egenskaper som önskas av en vallhund. Jag har i dagsläget inget intresse för vallningen och kommer inte utveckla hans egenskaper inom detta.

Uppletande
Spår
NHAT

Tävlingsmeriter

Alde tränas och tävlas främst i bruks (spår) och lydnad. Han tränas även i nose work och har vid ett par tillfällen fått träffat får.

 • Mentalitet:

  - GK mentaltest (MT2007): 383 poäng
  - Genomförd MH: Känd mental status

 • Bruks:

  - Uppflyttad till högre klass spår
  - Godkänd lägre klass spår, SPHI

 • Lydnad:

  - 2:a pris lydnadsklass 1

 • Vallning:

  - NHAT, excellent

 • Utställning:

  - Excellent i bruksklass
  - BIM-junior Kelpiespecialen 2021
  - BIS-4 Puppy 4-6 month (online dog show)

Alde och mentaliteten

Alde genomförde mentalbeskrivning (MH) när han var 1 år och 2 dagar gammal. Han visade sig vara en nyfiken kepie som hälsar på främlingar och gärna både jakar och leker. Han visade inga som helst tecken på aggressivitet i de moment som egenskapen prövades.

Mentaltestat genomförde Alde när han var 2 år och 2 dagar gammal. Låg ålder för MT, men det han löste med ett godkänt resultat. Precis som på MH visade Alde att han är socialt trygg, men kanske inte så värst intresserad att fördjupa någon mer kontakt. Han leker gärna och har bra gripande och kamp. I sin helhet är Alde trygg och relativt nyfiken. Det är inte mycket som triggar honom vilket ger nerdrag på en del egenskaper under testet. 

Aldes MH och MT filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se Aldes MH och MT på film, vänligen kontakta mig.

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021