Mini

Namnet uttalas Minnie.

Mini kom till mig när hon var över 5.5 år gammal. Mini är född i Holland och har levt sina första år på en kennel i Holland och sedan ett par år i Danmark. Hennes tidigare livshistoria vet jag ganska lite om. Därför är det omöjligt för mig att säga om hennes tidigare erfarenheter och hur hon var som yngre. Jag vet bara att hon inte har fått den form av uppväxt som normalt är för hundar hos aktiva hundförare, med allt vad det innebär.

Hennes stamtavla skvallrar om mestadels australiska linjer med en touch av både danska och svenska linjer på sin mammas sida. Jag har träffat Minis föräldrar tio år tidigare, innan Minis och mina vägar korsades. Båda föräldrarna träffade jag på World Dog Show sommaren 2010 i Danmark.

Mini är en mycket rar och vänlig tik av en mindre och mer klassisk modell av Australian kelpie. Hon är okomplicerad i vardagen och väldigt enkel att ta med överallt. Dock är hon en mattjuv utan dess like och kan öppna både kökslådor som fodertunnor, vilket jag har fått lära mig den hårda vägen genom att allt som kan ätas måste plockas undan.

Mini har som sagt ett stort intresse för mat, vilket gör henne lättmotiverad i träning. Hon tycker om att få göra saker och är väldigt glad för all typ av träning. Hennes svans viftar med stor intensitet, vilket gör mig verkligen glad när jag tränar henne. Hon är en fena med sin nos och har visat sig duktig på både specialsök och spår. Mini är mer en hund som söker än spårar, vilket har gjort att jag fått lägga lite mer fokus på spårarbetet. Jag upplever henne relativit mjuk och tränar Mini efter hennes milda sinne. När saker blir för svårt för henne stannar hon upp och ber om min hjälp.

Mini hade inget intresse för att leka med leksaker när hon kom. Jag har uppmuntrat till lek och jobbat mycket på att tända henne i detta. En svår uppgift har det visat sig. Mini kan springa efter leksaker som innehåller mat. Hon tycker om sociala belöningar såsom att bli klappad och busa med mig. Hade hon haft en annan form av uppväxt kanske hon hade haft mer föremåls- och lekintresse. Men det är inget som man någonsin kommer få svar på. De valpar hon har efter sig har visat på fint intresse för föremål och lek.

Mini är social och trivs otroligt bra att mingla runt bland människor, speciellt barn. När det kommer till miljö och omgivning är hon oberörd och reagerar sällan på oväntande händelser.

Mini bor hos mig för hon ska få ett aktivt liv. Hon kommer hänga med mig på samma aktiviteter (träning och tävling) som de andra hundarna, i första hand bruks men även lydnad. Mini ägs av Brigitta Golde, Skovfarmen's kennel i Danmark.

Fakta

Allmänt

Namn:
DKV21 Miriwinni Uluru
Hundras: Australian kelpie
Regnr: DK17060/2018

Född: 2 juli 2015
Färg: Röd
Kön:
 Tik

Mankhöjd: 42-43 cm
Vikt: 14.4 kg

Hälsa

Tänder: Fulltandand, saxbett

Höfter: HD grad A
Armbågar:
ED ua (0)

Hjärta: Ultraljud ua, 2020
Ögon: Fri, 2018

Journaler på hälsoresultat lämnas enbart ut vid förfrågan efter regelbunden kontakt.

Föräldrar

Efter:
NL UCH
Wingdari Uluru Icon

Undan:
NL UCH, NL W-10-11, EW-11, NL JW-10
Abby

Syskon

Mini har 6 kullsyskon och 8 helsyskon.

Alla syskon är födda på kennel Uluru i Nederländerna. 

Avel

Mini har totalt 1 kull:´

 • 1 kull hos Skovfarmen's 🇩🇰

Övrigt

DNA-färgprofil:

 • Mini bär anlag för tantecken (At/At)*
 • Mini bär anlag för KB-genen (KB/KB)*
 • Mini bär inga anlag för dilute (D/D)
 • Mini bär inga anlag för cream (E/E)
 • Mini bär anlag för melanistisk mask (n/EM)

* Mini har dubbelt anlag för tantecken och för KB-genen. Hon är med andra ord tantecknad. Eftersom hon har dubbelt anlag av KB-genen syns inte dessa tecken. Mini kan inte heller lämna avkommor med tantecken.

Tävlingsmeriter

Mini har tidigare tävlat lite i rallylydnad och ställts ut i Danmark.

Med mig tränas och tävlas Mini första hand i lydnad och spår, men vi hittar på en del annat också.

 • Mentalitet:

  - Känd mental status, 2021

 • Bruks:

  - Godkänd appellklass, spår

 • Lydnad:

  - Godkänd i startklass

 • Utställning:

  - Godkänd exteriörbeskrivning
  - 1x danskt Cert
  - Dansk Vinder 2021, DKV21
  - BIM

 • Rallylydnad:

  - 87p, 87p i nybörjarklass

Mentalitet

Mini genomförde mentalbeskrivning (MH) när hon var 5 år och nästan 11 månader gammal. En väldigt hög ålder för att genomföra MH.

Trots åldern visade hon flera fina egenskaper, vilket lite överraskde oss som såg henne. Det är ganska ovanligt att se en hund med hennes bakgrund visa så stor nyfikehet som hon gjorde. Mini visade även att hon är social, har inga rädslor och bra avreaktioner. Hon visade även att leka är inget som alls intresserar henne.

Minis MH är filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se hennes MH på film, vänligen kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

↟ BOGGAS 

Livet med Australian kelpies från Skovfarmen's kennel. Läs mer om Glenn och Alde och allt de hittar på främst inom bruks (spår) och lydnad samt nose work. Webbsidan funnits på nätet sedan 2003.

Socialt

Häng med Sofia via sociala medier, eller ta kontakt via mail.


All rights reserved. BOGGAS - australian kelpies. www.boggas.se © 2003-2021