Skip to main content

Skovfarmen's Brown Waldemar King

ALDE

Alde är från Skovfarmen's kennel i Danmark och kom till Sverige när han var 16 veckor gammal. Det var en trygg och cool valp som äntrade landet. Alde är fortfarande lika trygg och cool i vuxen ålder.

Alde är en stor hane av en något lättare typ. Exteriört tilltalas jag av typen, men för utställning behöver Alde utvecklas och få mer av den typiska könsprägel som önskas hos hundrasen. Han är ännu ung och en kelpiehane brukar vara klar i kroppen omkring 3-4 år.

Hans stamtavla är en kombination av svenska, australiaska och europeiska hundar. Alde själv är verkligen en blandning av sina föräldrar. Han har Glenns höga arbetsmoral och härliga leklust, samtidigt som Alde har Minis milda, mjuka och föjlsamma lynne. 

Alde och vardagen

Alde är en balanserad kelpiehane med ingen stress i sig, vilket gör honom enkel att leva med i vardagen. Han har ett milt och följsamt lynne med en lagom portion av självständighet.

Jag upplever att Alde är trygg och relativt balanserad i sitt förhållande till människor. Han hälsar gärna, men kastar sig inte över personer. Han tycker om fysisk närhet och vill gärna bli klappad av såväl de han känner som främlingar.

Alde har inget direkt behov av att leka med andra hundar. Han har ett relativt tydligt hundspråk när han väl bjuder in till lek.

Alde har resursförsvar mot andra hundar när det gäller  mig, soffan, bilburen och mat i trängda situationer. Han morrar mycket tydligt och vill att andra hundar ska öka avståndet. Det är väldigt sällan det blir något mer än just hans tydliga morrande. Detta kan vara bra att beakta i eventuell framtida avel.

Allmänt

Namn:
KORAD, SE UCH, SPHI, SPHII
Skovfarmen's Brown Waldemar King

Efter:
SE BCH, KORAD, SE UCH, SPH I-III, LPII, RLD N-F
Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Undan:
DK UCH, DK V-21, RLD N
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: SE12642/2021
Ursprungsland: Danmark

Född: 30 september 2020
Färg: 
Chokladbrun
Kön: 
Hane

Hälsa

Mankhöjd: 53 cm
Vikt: ~ 20 kg

Tänder: Fulltandand, normalt bett
Testikelstatus: Normal

Höfter: HD grad A
Armbågar: ED ua (0)

Rygg: Röntgad, utan anmärkning enl. vet.
Knän: Patella, utan anmärkning enl. vet.

ILM: DNA-testad (2022): n/n (ej anlagsbärare)

Avel

Avel: Tillgänglig - läs mer

Alde och träning

Alde tränas i lydnad, spår och nose work. Han visar flera fördelaktiga egenskaper både på lydnadsplan som i spåren samt i sökarbetet. Arbetsmoralen är stor och han vill gärna göra rätt.

I spår, uppletande och nose work upplever jag Alde som mycket skicklig med sin nos och han arbetar självständigt. Han är inte lika hårt grundad i spårträningen som Glenn, men ändå håller Alde sig i spårkärnan och spårar med låg nos. Han är precis som sin far snabb i spåret, men även noggrann.

I uppletandet har Alde ett naturligt föremålsintresse och tar i regel de flesta föremål, egna som andras. I nose work som han har ännu ganska lite träning är han noggrann och låter nosen arbeta före benen.

Alde är lyhörd och jag upplever honom mjuk i lydnadsträningen. Han är inte försiktig men inte heller intensiv, utan lagom i allt han gör. Alde förutser beteendenmönster och kan ibland låsa sig i vissa beteenden, framförallt i lydnadsträningen. Därför lägger jag extra vikt att variera övningarna för honom. Alde trivs bäst när han kan och förstår vad som förväntas av honom. 

Han är enkel att belöna med både mat och lek. Hans leklust är trevlig och han kampar gärna med det mesta, bara han får leka tillsammans med mig eller någon annan kul människa. Alde har inget större ägandebehov, utan kommer oftast tillbaka med leksaker för att fortsätta leken. Han griper ofta främre delen av munnen och kampar med något omtag.

Alde har träffat får vid ett par tillfällen och han har ett visst intresse för dem. Men jag har inget intresse för vallningen och kommer inte utveckla hans egenskaper inom detta.

Alde är en riktigt kul träningskompis som i det stora hela är relativt enkel i träningen. Jag upplever att han saknar det lilla extra i vissa delar av träningen, om jag jämför med Glenn. Å andra sidan har Alde betydligt mer arbetsvilja än Mini. Så jag upplever att Alde är verkligen mittemlellan sina föräldrar. 

Uppletande
Spår
NHAT

Tävlingsmeriter

Alde tränas och tävlas främst i bruks (spår) och lydnad. Han tränas även i nose work och har vid ett par tillfällen fått träffat får.

 • Mentalitet:

  - Godkänt mentaltest (MT2007): 383 poäng, KORAD
  - Genomförd MH: Känd mental status

 • Bruks:

  - Godkänd högre klass spår, SPHII
  - Godkänd lägre klass spår, SPHI

 • Lydnad:

  - 1:a pris lydnadsklass 1

 • Utställning:

  - Svensk Utställningschampion, SE UCH
  - Godkänd exteriörbeskrivning
  - 1 x CACIB, Sverige
  - BIR INT, Sverige
  - BIM NAT, Sverige
  - BIM-junior, Kelpiespecialen 2021

 • Vallning:

  - Genomfört vallanlagstest (NHAT): EXC

 • Nose work:

  - Godkänt Doftprov: klass 1

 • Barmarksdrag:

  - DCW-B: Placering 4/4, 14:01 min (2,8 km)

Alde och mentaliteten

Alde genomförde mentalbeskrivning (MH) när han var 1 år och 2 dagar gammal. Han visade sig vara en nyfiken kepie som hälsar på främlingar och gärna både jakar och leker. Han visade inga som helst tecken på aggressivitet i de moment som egenskapen prövades.

Mentaltestat genomförde Alde när han var 2 år och 2 dagar gammal. Låg ålder för MT, men det löste han med ett godkänt resultat på 383 poäng. Precis som på MH visade Alde att han är socialt trygg, men kanske inte så värst intresserad att fördjupa någon mer kontakt. Han leker gärna och har direkt gripande och god leklust. I sin helhet är Alde trygg och relativt nyfiken. Det är inte mycket som triggar honom vilket ger nerdrag på en del egenskaper under testet. 

Aldes MH och MT filmat. Är du intresserad att se Aldes MH och MT på film, vänligen kontakta mig.