Skip to main content

Miriwinni Uluru

MINI

Mini kom till mig när hon var över 5 år gammal. Mini är född i Holland och har levt sina första år på en kennel i Holland och sedan ett par år i Danmark. Hennes tidigare livshistoria vet jag ganska lite om. Därför är det omöjligt för mig att säga om hennes tidigare erfarenheter och hur hon var som yngre. Jag vet bara att hon inte har fått den form av uppväxt som normalt är för hundar hos aktiva hundförare, med allt vad det innebär.

Mini är en mycket vacker och rar tik av en mindre och klassisk modell av Australian kelpie. Det är tydligt att hon har en tilltalande exteriör när domare på utställningar ger hennes nästan uteslutande CK och påpekar hennes mycket feminina drag. 

Hennes stamtavla skvallrar om mestadels australiska linjer med en viss inbladning av både danska och svenska linjer på sin mammas sida. Jag har träffat Minis föräldrar tio år tidigare, innan Minis och mina vägar korsades. Båda föräldrarna träffade jag på World Dog Show sommaren 2010 i Danmark.

Mini och vardagen

Hon är okomplicerad i vardagen och väldigt enkel att ta med överallt. Mini har viss separationsångest när hennes rutiner ruckas, men det går över. Hon är dock en mattjuv utan dess like och kan öppna både kökslådor som fodertunnor, vilket jag har fått lära mig den hårda vägen genom att allt som kan ätas måste plockas undan.

Mini är social och trivs otroligt bra att mingla runt bland människor, speciellt barn. När det kommer till miljö och omgivning är hon oberörd och reagerar sällan på oväntande händelser. Hon är mycket vänlig mot andra hundar. Hon är dock sällan intresserad av kontakt utan väljer sparsamt ut vilka hon kan tänka sig leka med. 

Mini löper var 8:e månad och går i löp 21-25 dagar varav 5 dagar är hon i höglöp. Mini har parats vid två tillfällen, på 16:e och 17:e dygnet som första parningsdag.

Allmänt

Namn:
DK UCH, DK V-21, RLD N
Miriwinni Uluru

Hundras: Australian kelpie
Regnr: DK17060/2018
Ursprungsland: Nederländerna
Född: 2 juli 2015
Färg: Röd
Kön:
 Tik

Efter:
NL UCH
Wingdari Uluru Icon

Undan:
NL UCH, NL W-10-11, EW-11, NL JW-10
Abby

Hälsa

Mankhöjd: 42 cm
Vikt: ~ 13 kg

Tänder: Fulltandand, normalt bett

Höfter: HD grad A
Armbågar:
ED ua (0)

Hjärta: Ultraljud ua, 2020
Ögon: Fri, 2018

ILM: DNA-testad (2022): n/n (ej anlagsbärare)

Avel

Kull 1: Skovfarmen's W-kull (DK)
Födda 2020-09-30
e. Skovfarmen's Brown Nooroo Noname

Kull 2: Skovfarmen's Æ-kull (DK)
Född
2022-09-16
e. Leagården's Mr Manolito

Mini och träning

Mini har som sagt ett stort intresse för mat, vilket gör henne lättmotiverad i träning. Hon tycker om att få göra saker och är väldigt glad för all typ av träning. Hennes svans viftar med stor intensitet, vilket gör mig verkligen glad när jag tränar henne.

Hon är flitig med sin nos och har visat sig relativt duktig på både nose work och spår. Hon är dock mer en hund som söker än spårar, vilket har gjort att jag fått lägga lite mer fokus på spårarbetet. Jag upplever henne relativit mjuk och tränar Mini efter hennes milda sinne. När saker blir för svårt för henne tryter hennes goda vilja och hon ber då ofta om hjälp.

Mini har inget intresse för att leka eller kampa med leksaker. Jag har uppmuntrat försök till lek, en svår uppgift har det visat sig. Mini kan springa efter leksaker som innehåller mat. Men hon tycker bättre om sociala belöningar såsom att bli klappad och busa med mig.

Hade hon haft en annan form av uppväxt kanske hon hade haft föremåls- och lekintresse. Men det är inget som man någonsin kommer få svar på. De avkommor hon har verkar visa på att de har god lek- och kamplust.

Tävlingsmeriter

Mini har tidigare tävlat lite i rallylydnad och ställts ut i Danmark. Med mig tränas och tävlas Mini i lite allt möjligt.

 • Mentalitet:

  - Genomförd MH: Känd mental status

 • Bruks:

  - Godkänd appell klass, spår

 • Lydnad:

  - 1:a pris startklass

 • Utställning:

  - Dansk Utställningschampion, DK UCH
  - Dansk Vinnare 2021, DKV-21
  - Godkänd exteriörbeskrivning
  - 1 x CACIB, Danmark
  - 2 x CACIB, Sverige
  - BIR INT & NAT, Sverige
  - BIS-2 Veteran NAT, Sverige
  - BIM NAT, Danmark
  - 3:e bästa tik, Kelpiespecialen 2022

 • Rallylydnad:

  - Diplom i nybörjarklass, RLD N

 • Nose work:

  - 1 x Diplom TSM klass 1
  - Godkänt doftprov: klass 1

Mini och mentaliteten

Mini genomförde mentalbeskrivning (MH) när hon var 5 år och nästan 11 månader gammal. En hög ålder för att genomföra MH.

Trots åldern visade hon flera fina egenskaper, vilket lite överraskade oss som såg henne. Det är relativt ovanligt att se en hund med hennes bakgrund visa så stor nyfikehet som hon gjorde. Mini visade även att hon är social, hade inga rädslor och bra avreaktioner. Hon visade även att leka är inget som alls intresserar henne.

Minis MH är filmat, men med hänsyn till GDPR finns inte filmen tillgänglig för allmän beskådan. Är du intresserad att se hennes MH på film, vänligen kontakta mig.